понеделник, 14 май 2012 г.

ДВАМА ЧЕСТНИ МИНИСТРИ ВИДЯХ ЗА 20 ГОДИНИ


2-ма честни министри видях за 20 години
С лидера на КТ “Подкрепа” д-р КОНСТАНТИН ТРЕНЧЕВ разговаря ВАЛЕНТИНА ПЕТКОВА
„Труд”, 19 април 2012
Защо се получава така?
- Защото има друг замисъл. Някой пречи. Това е характерно за българските политици. Даже ще ви дам пример с един зам.-министър, който до такава степен бе изнаглял, че си е изработил универсална формула - 8%, за да не пречи и 12% - за да помага. Идеална схема. И е толкова нагъл и тъп, че я казва.
- Кой е този зам.-минстър?
- Зам.-министър от тройната коалиция в министерство, което не е много далеч от нашата сграда на “Подкрепа” (вероятно има предвид Министерството на околната среда и водите - б.р.). Ние прекалено много неща знаем... Порочният начин на мислене е: сега ми е паднала властта и каквото мога, ще натовара в кошницата. Когато човек има този водещ мотив, той определя поведението му. Това го наблюдавам вече 23 г. Не мога на пръстите на двете си ръце да изброя хората, които наистина са били почтени и са се отнесли към властта с уважение и задължение.
- Посочете някое име.
-За двама министри съм абсолютно сигурен. Единият е проф. д-р Никола Василев, който си подаде оставката като здравен министър, защото не беше съгласен с политиката на Иван Костов. Другият е проф. Николай Василев, който като министър на образованието (в кабинета на Филип Димитров - б.р.) не отмъкна и лев. Това са хора, които честно изпълняваха възложената им функция. А преди и след тях толкова народ граби с ръце и с крака. Вече забравям имената на министрите, да не говорим за зам.-министрите.
Основен дефицит в българската политика е липсата на почтеност. Желанието да материализираш правата, които ти дава постът, без да се интересуваш от последиците. И прекалено късият хоризонт. Затова казвам, че ние нямаме държавници. Държавникът не се съобразява с това колко години ще е на власт, а иска да направи възможно повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар