неделя, 1 юли 2012 г.

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЕПРЕСИИ И УВОЛНЕНИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Приятели,
Гладната ми стачка /11-ти ден/ прерасна в национален протест. Каня ви на протеста.
Райчо РадевRumen Dechev
Скъпи приятели,

На спешно проведено заседание изпълнителният съвет на Клуб „1-ви ноември” взе решение да организира протестен митинг срещу политическите репресии и уволнения в образованието. Митингът да се проведе на 5 юли 2012 г. (четвъртък) от 16,30 ч. пред Министерски съвет. Призоваваме всички граждани и обществени сдружения да го подкрепят.

Председател на Клуб „1-ви ноември” проф. Николай Василев
Зам. председател на Клуб „1-ви ноември” Румен Дечев


До
Министъра на образованието
Проф. Сергей Игнатов

Копие

До
Министър председателя на Република България
Бойко Борисов

До
Президента на Република България
Росен Плевнелиев

Уважаеми г-н Министър,

В медиите бяха изнесени много случаи на необосновани уволнения на заслужили просветни дейци, за които трудно може да се намери друго обяснение освен политическия мотив. В много от случаите над набелязаните за уволнение се налага психически тормоз, с прозрачната цел те сами да напуснат заеманата от тях длъжност. Пример за подобно антихуманно и противоконституционно поведение е отношението на началника на РИО гр. Перник Ваня Коконова към директора на Спортно училище „Олимпиец” в гр. Перник, дългогодишния просветен деятел Райчо Радев. Г-н Райчо Радев е добре познат на българските училищни дейци като отличен преподавател и педагог, като съвестен и принципен директор, като човек с висок морал, будна съвест и достойна гражданска позиция. В обстановка, когато за българското общество става все по-очевидна кризата в образователната система, заслужили просветни деятели като г-н Райчо Радев вместо да бъдат обект на особени грижи от страна на Министерството на образованието, вместо да се разчита на техния опит и всеотдайност за възраждане на българското образование, се подлагат на систематичен тормоз и преследване.

От една седмица г-н Радев е обявил гладна стачка срещу безпардонните действия на началника на РИО гр. Перник. Рискувайки здравето и живота си, той защитава правата си на педагог и гражданин и се противопоставя на политическите уволнения в образователната система.

Ние, подписалите това писмо представители на българската наука и култура, подкрепяме усилията на г-н Райчо Радев, да защити своето професионално и човешко достойнство. Настояваме, поредната, необоснована проверка на повереното му училище да бъде прекратена, а на предизвикалите я, да се потърси отговорност. Настояваме, да се сложи край на позорните за страната ни политически уволнения.

Проф. Искра Баева
Димитър Баталов
Проф. Николай Василев, бивш министър на образованието
Проф. Павел Герджиков
Доц. Асен Давидов
Румен Дечев
Никола Инджов
Недялко Йорданов
Акад. проф. Константин Косев, бивш министър на образованието
Акад. проф. Георги Марков
Методи Недялков
Проф. Панайот Панайотов
Чл. кор проф. Румяна Радкова
Проф. Огнян Сапарев
Проф. Нако Стефанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар